Sunday, October 15, 2023

Succesvol VVS Weekend 7/8 oktober 2023 Blankenberge

Opnieuw een succesvol VVS weekend dat doorging op 7 & 8 oktober te Blankenberge. Helios was aanwezig met 7 leden, een record. 
Enkele hoogtepunten :
* Professor dr. Harold Linnartz sprak over ijs in de ruimte en in het laboratorium met het doel op zoek te gaan naar de bouwstenen van het leven. De vorming van moleculen gebeurt in de interactielaag tussen stof en ijs. Dit Solid State Astrochemistry proces beschrijft hoe moleculen worden gevormd. Er is een broos evenwicht tussen de vorming van het ijs en het afbreken van het ijs. Denk maar aan het permanent bombarderen en afbreken van het ijs door electronen, UV-, IR-licht of kosmische straling  en anderzijds de extreem koude omstandigheden die het ijs laten aangroeien


* Professor dr. Nick Van Remortel sprak over de Einstein-telescoop. Hij gaf meer technisch inzicht over het project dat ons moet toelaten zwaartekrachtsgolven te detecteren met een gevoeligheid die 10x hoger ligt dan de huidige LIGO of Virgo.


*Professor dr. Nienke van der Marel gaf toelichting bij het bouwen van planeten. Zij besprak resultaten van de ALMA telescoop over de afbeeldingen van schijven en de eerste tekenen van planeetvorming. Zij ontving recent de New Horizons in Physics Prize 2024 voor de voorspelling, ontdekking en modellering van ‘stofvallen’ in jonge circumstellaire schijven, waarmee een al lang bestaand probleem in planeetvorming is opgelost.


Ik wil ook nog de interessante lezingen vermelden van Thierry Van Driessche (komeet C/2023 A3), Wout Goesaert (op zoek naar actief supermassief zwarte gaten),  Merline Bruyndonckx (Fast Burst en hun astronomisch nut), Koen Geukens (Artemis en Space X) en Claude Doom over 50 jaar hemelkalender.

Helios delegatie in volle glorie ...