Wednesday, February 22, 2017

Sterrenkijkdagen 4 maart. Helios in Langdorp


Op 4 maart zal Sterrenclub Helios aanwezig zijn te Langdorp (Aaarschot)  tijdns de nationale sterrenkijkdagen. Op de terreinen achter Wolf Café in Langdorp worden bij helder weer diverse opgesteld richting open hemel. Zie ook VVS-website

Er is die avond veel te zien aan de hemel (bij helder weer uiteraard). Kom naar Langdorp en werp een blik in het heelal op o.a. de planeet Jupiter, de maan, de Andromeda- en Orionnevel.



Eén van de opvallendste sterrenbeelden aan de winterhemel is zonder twijfel Orion, "de jager". In het midden van het sterrenbeeld zie je drie sterren op een rij, de zogenaamde "gordel" van Orion. Daaronder zie je een zwak vlekje: de Orionnevel.

Ook duidelijk zichtbaar: het kleurverschil tussen de ster Betelgeuze (rood) en Rigel (blauw). Rechtsboven Orion bevindt zich het sterrenbeeld Stier, met de heldere rode ster Aldebaran. Kijk je nog verder westwaarts (rechts), dan zie je de Pleiaden, een prachtige open sterrenhoop. Met een verrekijker zal je vele sterren in deze sterrenhoop zien.

De maan staat in haar eerste kwartier en is zichtbaar als een mooi sikkeltje. Doorheen een telescoop heb je een adembenemend uitzicht op de kraters en zeeën van gestolde lava. Op 4 maart is er bovendien een sterbedekking: Gamma Tauri, een ster van magnitude 3.9 wordt door de Maan bedekt. Dit is fenomeen is makkelijk te zien met een kleine telescoop. De bedekking start om 22u52 en eindigt om 23u51.